anatometics banner met tekst

wat je niet gebruikt, verdwijnt …

Ons lichaam is als een bijzonder geoliede organisatie: voortdurend wordt er op celniveau groot onderhoud gepleegd en elke paar jaar is alles weer helemaal vernieuwd. Maar daarbij is het ook efficiënt: dat wat niet regelmatig wordt gebruikt verdwijnt. Dat geldt voor spieren, maar ook voor de aansturing van die spieren. 

 

Dus wil je soepel blijven en tot op hoge leeftijd op één been zelf je sokken aan kunnen doen, dan moet je blijven oefenen. En veel verschillende dingen oefenen. Dat houdt ook je hersens fit.

 

Dus houden wat je hebt is het eerste voordeel van deze lessen die een grote diversiteit aan uitdagingen leveren voor lichaam en geest, van grove tot fijne motoriek.

verover nieuw terrein

Een tweede voordeel is dat je deze lessen kunt gebruiken om jezelf uit te dagen om dingen te doen die je wellicht allang niet meer hebt gedaan – of misschien zelfs wel nooit hebt gedaan. De meeste van ons kruipen niet meer na de kleuterleeftijd en toch is dat een zeer goede oefening om je lichaam gecoördineerd en in balans te laten bewegen. Telkens als je wandelt pluk je daar de vruchten van. Of misschien ben je bang geworden om te vallen en vermijd daardoor activiteiten die ineens weer in beeld komen als je echt leert op één been te staan of niet meer zo bang bent om te rollen.

 

Het maakt niet uit hoe oud of hoe fit je bent: er zijn altijd uitdagingen op jouw niveau die je een stapje verder helpen – en, – als je al wat ouder bent-, de rollator én de dementie zo lang mogelijk buiten de deur houden.

hervind je natuurlijke gratie

Het is zelfs mogelijk om allerlei slechte ‘gewoonten’ die in de loop van je leven zijn ontstaan – een steeds strak aangespannen nek, het voortdurend tillen van je schouders, veel te strakke bovenbenen of kuiten – en alle kwetsuren die daar het gevolg van zijn weer af te leren en je lichaam de weg terug te laten vinden naar haar natuurlijke lengte en de juiste balans tussen spanning en ontspanning.

 

Dit laatste vraagt wel echte inzet en begeleiding. Je moet deze dingen bij jezelf leren zien en ervaren, en je moet leren op het ontwerp van je lichaam te vertrouwen en niet alles te willen controleren. Om dat goed te begeleiden is training nodig in kleine groepjes: juist met anderen omdat het vaak makkelijker is de weg naar herkenning bij jezelf op te gaan als je het eerst bij een ander hebt gezien.

en het goede nieuws …

De oefeningen en het programma dat wij aanbieden is erop gericht om deze drie dingen allemaal tegelijk mogelijk te maken: elke les biedt genoeg oefening om niets te verliezen en uitdaging om te groeien. En de oefeningen kunnen veilig gedaan worden naast een trainingsprogramma om je natuurlijke balans te herstellen.

geen pad is hetzelfde …

Wat je je daarbij goed moet realiseren is dat niet alleen geen lichaam hetzelfde is, maar dat ook ieders geschiedenis anders is. Zelfs al lijk je qua bouw, leeftijd en mentaliteit op iemand anders, dan nog kan jullie levensloop zo totaal anders zijn geweest dat je absoluut niet hetzelfde nodig hebt. Dus probeer jezelf ook niet met anderen te vergelijken. Mocht je je toch ergens mee willen vergelijken, vergelijk dan jezelf met de jezelf van de dag ervoor.



luister naar je lichaam 

Bij de lessen staat steeds een aanwijzing over het gevraagde niveau – kijk daar goed naar. Op zich is het aan jou welke dingen je uit wilt proberen, maar je moet je wel realiseren dat de kans op succes veel groter is als je rustig stap voor stap opbouwt. Oefeningen mogen wel ongemakkelijk voelen, maar scherpe pijn is altijd een teken dat er iets niet goed is. Misschien ontbreekt het je nog aan de juiste techniek of conditie, of misschien kun je iets echt niet meer door slijtage of een ongeluk. Forceren heeft geen enkele zin en zeker bij stretchen kan het juist ook averechts werken.

creëer de optimale omgeving

Zorg dat de condities om te oefenen optimaal zijn. Geen harde punten waar je tegenaan kunt vallen, geen huisdieren om over te struikelen of kinderen die je af kunnen leiden. Op zich vraagt een goede omgeving weinig investering, maar doe wel het minimale! En aarzel niet om het jezelf makkelijk te maken (bij de lessen wordt aangegeven met welke eenvoudige hulpmiddelen dat kan).  

bouw rustig conditie op

In de meeste lessen werken we met oefeningen die beperkt herhaald worden – vaak 8 of 16 keer. En vaak bouwen we de moeilijkheidsgraad ook op, dus we beginnen met een makkelijker variant en bouwen dan uit naar een hogere moeilijkheidsgraad die meer vraagt van je techniek en je conditie. Dit geeft je de gelegenheid om rustig op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met eerst 4 herhalingen mee te doen en dan langzaam uit te bouwen tot 8. Die andere herhalingen kun je dan gebruiken om even rust te nemen, maar blijf wel bij de les!   

oefen in gedachten

Zodra je een oefening tegenkomt die je nog niet lukt, of als het aantal herhalingen je nog te zwaar valt is het heel zinvol om in gedachten mee te oefenen. Door in gedachten van je lichaam iets te vragen dat je nog niet echt uitvoert geef je een signaal af aan de onderhoudsploeg dat dat iets is dat je in de toekomst zult gaan vragen. Dat kan enorm helpen dingen voor te bereiden. 

 

Sowieso geeft het een enorme voorsprong om in gedachten oefeningen te doen: alle topatleten doen het ook. Usain Bolt bijvoorbeeld oefent zijn sprints zo, formule 1 coureurs doen het, dansers oefenen hun choreografieën. Het helpt om een oefening van iets wat je nog helemaal uit moet denken om te vormen tot een geautomatiseerde handeling zoals fietsen of traplopen.

 

heel veel succes en plezier!