fit op kantoor banner met tekst (1)

zitten is het nieuwe roken, of …? 

De afgelopen jaren heeft de kreet ‘zitten is het nieuwe roken’ veel opgeld gedaan. Maar is dit ook zo? Is het vele zitten op zich ons probleem en wordt daarmee meer staan het antwoord, zoals nu veel wordt geïmplementeerd in allerlei kantoor omgevingen?  

afwisselend bewegen

Als je kijkt naar hoe ons lichaam zich door de eeuwen heen heeft gevormd is lopen,- gewoon lopen-, waarschijnlijk waar we het meest geschikt voor zijn en iets dat we heel erg efficiënt kunnen. Maar dat betekent nog niet dat we de hele dag onafgebroken moeten lopen. Op zich zijn we ook heel goed geschikt om te zitten – maar dat betekent ook niet dat we de hele dag moeten zitten. Stilstaan is voor ons lijf waarschijnlijk het lastigste. Maar het beste is het om regelmatig af te wisselen tussen die verschillende posities. En daar ontbreekt het – zeker op kantoor – nogal eens aan.

je houding is essentieel

Vooral als we in een kantooromgeving zijn is wat we op een stoel doen meestal niet echt zitten: hangen omschrijft het beter. Als je echt zit, vormt je bekken een onderdeel van je rug en zit je moeiteloos op je zitbeentjes. De meeste stoelen laten ons echter weinig keus: ons bekken kantelt naar achteren waardoor we een knik creëren in onze rug en ons hele lichaam verkort. Dit verkorte patroon zie je ook bij bijna alle mensen ouder dan de peuterleeftijd als ze staan: het bekken wordt naar voren gegooid, de schouders krommen zich, en dat leidt tot pijn, slijtage en andere ellende.  

dat is leuk en aardig, maar wat moet ik dan? 

Je realiseren dat je deze dingen doet is de eerste stap om ze te kunnen veranderen. Dat je je bekken kantelt, je schouders optrekt, je armen naar voren rolt en veel te lang veel te ingespannen naar je beeldscherm tuurt bijvoorbeeld. Er zijn allerlei oefeningen om de pijn en stress die dat oplevert te verlichten, maar dat blijft natuurlijk een paracetamol oplossing. Uiteindelijk gaat het erom het onderliggende houdingsprobleem aan te pakken.

fit op kantoor programma 

We zijn al enige tijd bezig een programma te ontwikkelen om mensen binnen de kantooromgeving te begeleiden naar een betere houding tijdens het werk, zodat het lichaam beter wordt gebruikt en het minder te lijden heeft. Dat helpt ook om de algehele stress te verminderen. We komen dan af en toe op locatie voorlichting geven en dat wordt begeleid door een online oefenprogramma

Inmiddels staan er al twee cursussen in onze online omgeving. De cursus ‘fit op kantoor’ geeft je inzicht in hoe je dingen anders aan kan pakken en leert je eenvoudige oefeningen om veelvoorkomende problemen mee op te lossen. De cursus ‘reset je lichaam’ helpt je om in drie maanden oefenen je houding echt fundamenteel te verbeteren. 

Interesse 

Mocht je interesse hebben in dit programma – individueel of als bedrijf – neem dan vrijblijvend contact op met Hanneke via info@archoo.nl, of via WhatsApp (06 12 12 63 29).