archoo onze visie banner met tekst

kapitein op je eigen schip

‘Archoo’  is een Grieks werkwoord en betekent in die taal zowel ‘ik begin’ als ‘ik heers’.

Bij onze trainingen gaan we ervan uit dat iedereen de heerser is over zijn eigen rijk en dat alleen jij – en jij alleen – kunt bepalen hoe je je voelt, hoe je beweegt, en waar je toe in staat bent.

welk verhaal vertel jij?

De kersverse minister van sport werd geïnterviewd op radio 1. “Aan welke sporten doet u zelf?” Zij antwoorde dat ze heel sportief geweest was voor de kinderen kwamen rond haar veertigste en dat ze nu 63 was en eigenlijk impliceerde dat dat sporten voor haar tot het verleden behoorde.

Leg dat eens naast een vrouw uit New York die op haar zeventigste was begonnen te trainen voor de marathon van die stad en die die marathon uiteindelijk op haar 92ste uitliep. Of iemand op les van 87 die in een aantal lessen de ‘Turkish get-up’ onder de knie kreeg!

ja, maar ik..

Dat klinkt allemaal mooi, maar dit geldt niet voor mij want ik heb kanker / kapotte knieën / een nieuwe heup / fybromyalgie / overgewicht / een burn-out / mezelf al zolang verwaarloosd / geen tijd / …

En jij hebt makkelijk praten want jij bent zo fit!

              het leven gooit van alles op je pad

Zolang je zo blijft denken zal er nooit wat veranderen. We leven allemaal en zoals de boeddhisten al zeggen ‘het leven is lijden’. Er komen bij ieder van ons dingen op het pad die invloed hebben op onze psychische en lichamelijke gesteldheid – er is een doktersgrap: als je wakker wordt na je vijftigste zonder pijn ben je die nacht overleden. De vraag is hoe je er naar gaat kijken.

              word je je eigen verdwijnpunt

Worden die klachten en ellende als het ware het verdwijnpunt van je verhaal en houdt je groei als persoon daar op? Ben je daarna alleen nog maar die hernia- of hartpatiënt die niets kan? Of kies je ervoor te accepteren dat dit nu je nieuwe werkelijkheid is, dat je ouder, dikker, strammer, ziek, gekwetst of gewond bent en dat wat daarvoor vanzelfsprekend was dat nu even niet is.

Maar dat je vandaag en elke dag daarna een stapje kunt zetten – niet terug naar vroeger, maar vooruit vanuit nu! 

ARCHOO is ook een acroniem dat staat voor zes belangrijke principes:

 

A          allostasis           behoud je evenwicht tijdens verandering

 

R          revitaliseren      herwin jezelf op jezelf, elke dag opnieuw

 

C          conditie            zorg dat steeds in alle voorwaarden is voorzien

 

H         houding            hoe jij je houdt, bepaalt wat je kunt doen

 

O         ontspanning      wees zo zuinig mogelijk op je eigen levensenergie

 

O         optimaliseren    vertrek telkens opnieuw vanuit jouw mogelijkheden