hanneke banner met tekst

achtergrond

Ik ben universitair opgeleid als historicus, filosoof en kennistechnoloog. Door een ongeluk tijdens de bevalling heb ik permanente bekkenschade opgelopen en ben ik in een rolstoel terecht gekomen. Medisch kon men niets voor me doen, maar door mijn vaardigheid als kennistechnoloog op mezelf toe te passen en mezelf langzaam te trainen – eerst mindfulness om de pijn te leren hanteren – en toen stapje voor stapje via yoga, tai chi, pilates, en uiteindelijk zelfs weer dans en thaiboksen, kon ik na 15 jaar eindelijk weer op één been staan! En nu 25 jaar verder dans ik weer, en kan ik vrijwel – skiën is bijvoorbeeld voorgoed onmogelijk – alles doen.

De handicap blijft, maar de rolstoel is de deur uit!

Deze kennis en ervaring neem ik mee naar mijn lessen: vanuit een grondige kennis van de anatomie werk ik bij iedereen aan de verbetering van de mobiliteit van de gewrichten, de soepelheid van de spieren, balans en coördinatie, en de kracht die je nodig hebt om je dagelijkse handelingen goed te verrichten. Want juist gewone handelingen zijn vaak heel zwaar en lastig: haal maar eens een spartelende baby uit een maxi-cosi op een volle parkeerplaats.

opleiding

Ik heb letterlijk meters gelezen om hier te komen en heel veel verschillende opleidingen en trainingen gedaan, maar uiteindelijk zijn het vooral de mensen – leerlingen en docenten – die je helpen steeds beter te leren kijken.

Hieronder een selectie:

Yoga

chakra yoga (Anodea Judith, Anita Geugien), ISHTA yoga – dat is Integrated Science of Hatha Tantra and Ayurveda – (Ulrica Norberg) en Kashmir yoga (Koos Zondervan);

Mindfulness

Mindfulness: MBCT trainer – dat is Mindfulness Based Cognitive Therapy (Rob Vincken, Franca Warmenhoven);

Qi-Gong

Qi-Gong/Tai Chi: BOCAM beroepsopleiding CNGO, Top-Life (Rudi Westerkamp, Mieke Roovers);

Essentrics

level 1 en 2 (Danielle de Wildt), level 3 en 4 (Miranda Esmonde-White);

Pilates

Mariska Assink, privé training Loretta Simons Helm;

Franklin Method

diverse cursussen (Eric Franklin);

Function Movement Systems

FMS level 1, Y Balance test (Gray Cook);

Biomechanica

diverse cursussen (Katy Bowman);

Oriëntaalse Dans

privé training (Eeke Marks – Leana, Art of Bellydance), verdiepingscursus (Laudie Vrancken – Ahlem-, Peter Verzijl – Farouq);

Natuurlijk Bewegen

Natural Movement (MovNat) diverse cursussen (Danny Clarke, Stefano Tripney, Katy Bowman);

Animal Flow Instructor certificaat level 1 (Sascha Mueller)

Vahva fitness (Eero Westerberg)

GMB fitness (Ryan Hurst)

Bellyfit (Sage)

Alice Bracegirdle;

Alexander Techniek

diverse cursussen bij Ted Dimon (Dimon Institute New York).