unnamed_5

Tai Chi Waaier – 11 november 2023

impressie workshop Tai Chi waaier

achtergrond

Tai Chi is de vechtkunst die hoort bij Qi Gong, en Qi Gong op haar beurt is het geheel aan vloeiende bewegingen dat in China al eeuwen wordt beoefend vooral als preventieve gezondheidszorg. Tai Chi wordt traditioneel geoefend in een soort choreografie waarin alle basis bewegingen in series achter elkaar worden uitgevoerd – een beetje zoals een zonnegroet in yoga. Zo’n choreografie heet ‘de vorm’ en daar bestaan allerlei verschillende uitvoeringen van, telkens behorend bij de school waar men toe behoort.

Zowel elk van die bewegingsseries waaruit een vorm is opgebouwd, als de hele vorm zelf, maken eigenlijk een complete rondgang door de cirkel die we ook kennen uit de seizoenen: in de leegte (water/winter) begint de beweging (hout/lente) gekoppeld aan de intentie (vuur/zomer) komt hij tot uitvoering (aarde/nazomer) verzamelen we weer (metaal/herfst) en komen terug in de leegte (water/winter). 

Waaier is een wapen dat gebruikt kan worden in deze vechtkunst (naast o.a. stok en zwaard) en ook waaier wordt geleerd in een vorm. De waaier bewegingen zijn niet alleen erg sierlijk om te zien, maar zijn ook uitdagend om te leren. Ze vragen voor een vloeiende uitvoering veel balans en coördinatie. Zie de fotoimpressie van de zomerweek 2015.

voor wie is het geschikt

Deze manier van beweging waarbij we onze energie bewust inzetten als het nodig is en dan weer loslaten, is eigenlijk voor iedereen goed om te leren. Het leert ons lichaamsbeheersing, focus, en zuinig zijn op onszelf, maar het maakt onze bewegingen ook mooi om naar te kijken. Soepel en elegant.

Vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in dans en/of martial arts biedt dat een hele waardevolle training. De Tai Chi meester zegt: dat wat je niet langzaam kunt doen, kun je eigenlijk niet. En zo is het ook. Juist de hele rustige uitvoering van die serie bewegingen leert je echte controle over je lichaam zonder je daarbij onnodig in te spannen.

over de docent

Onze docent is Mark van den Berg. Mark is wereldkampioen Tai Chi. Om hem te leren kennen kun je het beste even kijken: zijn You Tube kanaal is Taichi Wijchen. 

demonstratie waaiervorm

over de docent

Naast het leren van de vorm zijn er natuurlijk ook de toepassingen van de bewegingen als vechtkunst. In de workshop zullen we met beide onderdelen aan de gang gaan. In de ochtend oefenen we een stukje van de waaiervorm, en in de middag kijken we naar de toepassingen. 

toepassing waaier in vechtkunst

praktische informatie

De workshop wordt gegeven in MFA de Schans, Oude Norgerweg 18 in Een. De workshop bestaat uit een ochtend- (10.00-12.00) en middagsessie (13.00 – 15.00) met daartussen een lunchpauze waarin we gezamenlijk lunchen. Wij verzorgen iets te drinken en we vragen alle deelnemers iets te eten mee te nemen wat als het kan (als je een speciaal dieet hebt lukt dat misschien niet) tussen alle deelnemers wordt gedeeld.

kosten

Leden van ARCHOO of Art of Bellydance én houders van de Sportpas van Beweegdorp Norg betalen 45,-, Niet leden: 65,-