banner locaties met norg

De belangrijkste informatie in het kort

basisuitrusting voor elke les:

  • niet rekbaar yogamatje (verplicht)
  • makkelijke sportkleding in laagjes
  • een handdoek
  • een paar massageballen
  • flesje water

Haulerwijk – de Enter – zaal 2:

  • gratis parkeren
  • zachte vloer (blote voeten)
  • geen kleedkamers
  • desgewenst consumpties tegen betaling, water mag mee

Een – de Schans – gymzaal

  • gratis parkeren
  • harde sportvloer dus eventueel binnenschoenen mee
  • kleedkamers aanwezig
  • desgewenst consumpties tegen betaling, water mag mee

Assen – Podium Zuidhaege – zaal 1.06

  • gratis parkeren maar je moet je daarvoor aanmelden bij de balie
  • dansvloer – rubber op hout (blote voeten kan prima)
  • kleedkamers aanwezig
  • desgewenst consumpties tegen betaling, water mag mee

Norg – MFC De Brinkhof – WiN ruimte (oude bibliotheek)

  • gratis parkeren
  • harde vloer dus eventueel binnenschoenen mee
  • kleedkamers aanwezig
  • desgewenst consumpties tegen betaling, water mag mee

 

de ‘ARCHOO-beweging’

Toen we met het idee van een zelfstandig ARCHOO begonnen te spelen was de eerste gedachte om het op te zetten als een vereniging. Echter daar kleven een aantal juridische en financiële bezwaren aan die zowel de organisatorische problemen als de kosten nog verder hadden doen opdrijven.

Daarom hebben we ervoor gekozen om zoveel mogelijk als een vereniging te opereren, zonder dat we dat formeel zijn: vandaar ‘de ARCHOO-beweging’. In de praktijk werkt het ook al zo, iedereen denkt mee, let op, draagt zorg. Zo willen we graag verder. We doen dit samen. Iemand zei het laatst heel treffend: dit is een levensstijl.

naoberschap

Dat betekent bijvoorbeeld dat we op elkaar rekenen met het neerzetten, schoonhouden en opruimen van de spullen op locatie. Dat we regelmatig eens met elkaar om de tafel zitten om kritisch te kijken naar de locaties, het prijsbeleid, het rooster en het lesaanbod, enz. We denken dus niet in termen van formele commissies, maar we streven meer naar een informeel naoberschap.

stichting

In dat kader zijn we ook bezig de Stichting Anatometics Noordsche Veld op te richten. Een stichting met ANBI status waar iedereen die de ARCHOO levensstijl onderschrijft donateur van kan worden (vanaf 1 euro per jaar) en waarmee we een partner kunnen zijn van en voor andere verenigingen en stichtingen in de gemeente Noordenveld.

zorg voor elkaar

Het betekent in onze ogen ook dat we een gemeenschap vormen en dus met zorg en aandacht met elkaar omgaan. Dat dingen die in vertrouwen zijn gedeeld ook in vertrouwen blijven. Dat we elkaar steunen en helpen op te bouwen – en dat geldt zowel van de docenten naar de deelnemers, als voor de deelnemers onderling.

je basisuitrusting

Voor alle lessen geldt dat we zoveel mogelijk sporten in gemakkelijke kleding in laagjes,- zodat je aan kunt passen aan de fase van de les-, en op blote voeten. Omdat we nu op verschillende locaties zijn waar ook verschillende typen vloeren aanwezig zijn is per locatie aangegeven of daar mogelijk vanaf moet worden geweken.

Verder heb je in ieder geval nodig een yogamatje,- zorg dat dat een niet rekbaar matje is, dat is gevaarlijk-, en een paar massageballen. Wij bevelen de originele Franklin balls aan, die we ook tegen een redelijke prijs verkopen.

Handig is verder een handdoek, een flesje water en vooral bij de rustiger lessen een klein kussentje. Wij verkopen voor dat laatste kleine boekweitgevulde yoga kussentjes die heel geschikt zijn, maar als je iets anders kleins en stevigs hebt is dat ook prima. Veel mensen vinden het ook prettig om een schapenvacht mee te nemen voor de grondoefeningen: dat werkt dempend en houdt de warmte vast.

over de diverse locaties

We geven op dit moment lessen op vier verschillende niet commerciële locaties. We ondervinden daar veel ‘naoberschap’,- mensen zijn hartelijk en bereidwillig -, maar het zijn voor het overgrote deel ook allemaal vrijwilligers die wij zo min mogelijk tot last moeten zijn. Vandaar hieronder een overzicht van de mogelijkheden en spelregels per locatie.

Haulerwijk-dorpshuis de Enter-zaal 2

De Enter draait op 50 vrijwilligers die het jaar rond al de zalen klaarmaken, koffiezetten enz. Om die vrijwilligers ook enige rust te gunnen is de Enter gesloten van 1 juni tot en met 31 augustus. In die tijd kunnen we daar niet lessen, maar dat geeft niet: dan gaan we lekker naar buiten om op het gras en tussen de bomen te trainen.

De Enter heeft geen kleedkamers, dus het is handig om in sportkleding te komen. Er is een heel groot parkeerterrein. Zaal 2 is vanaf de ingang rechtdoor tot je rechtsaf kunt, daar direct rechts – er hangen ook duidelijke bordjes. De zaal heeft de mogelijkheid tot hele prettige indirecte verlichting en is erg rustig.

We werken hier op een zachte vloer van 60m2 die nieuw is aangeschaft. Hij is maar liefst 2,5 cm dik. De matten en alle materiaal zoals dumbbells, balanskussens enz. mogen we daar opslaan maar we moeten die spullen zelf klaarzetten en weer terug leggen. De vrijwilligers zorgen dat de stoelen en de tafels aan de kant zijn.

Om onze zachte vloer zo schoon mogelijk te houden: niet met schoenen op de vloer! Gebruik voor je eigen plekje daarom ook een niet rekbaar yogamatje. Voor de frisheid is het belangrijk eens in de paar weken de vloer bij toerbeurt even te dweilen. Let op: de marmoleum vloer waarop we onze zachte vloer leggen is met sokken aan spiegelglad!

De belangrijkste bron van inkomsten voor de Enter vormen de consumpties. Je mag daarom een flesje water meenemen, maar als je iets anders wilt moet het daar worden gekocht tegen dorpshuis tarieven. Die consumpties moeten dezelfde avond worden afgerekend.

De lessen die daar worden gegeven gaan volgens een nieuwe aanpak waarmee een lang gekoesterde wens in vervulling gaat: eerst een klein uurtje actief bewegen (pilates). Dan drinken we samen wat en bespreken een onderwerp dat te maken heeft met wat we net gedaan hebben (uitleg). En dan in het laatste rustige uurtje nemen we die kennis verder mee (yoga).  Op de woensdagochtend doen we dat net andersom.

Je kunt dan dus kiezen om of het eerste uur te komen en daarna direct weg te gaan, of na de uitlegpauze weg te gaan, of voor de uitlegpauze te komen, of na de uitlegpauze te komen. Dat is aan jou, maar je hebt het meeste aan de avond als je de combinatie van beide lessen en de uitlegpauze volgt. De uitleg tijdens de pauze geldt niet als een les, maar is voor iedereen met een lesabonnement vrij toegankelijk.

De naam van de beheerder hier is Auke Wesstra.

Een-MFC de Schans-gymzaal

Ook de Schans heeft een groot parkeerterrein achter het gebouw bij de voetbalvelden. Als je vandaar naar het gebouw terugloopt is er aan de linkerzijkant een zij-ingang en dan ben je eigenlijk al bij de gymzaal. Hier zijn keurige gescheiden kleedkamers aanwezig. Het gebouw is het hele jaar geopend, maar de gymzaal is gesloten van half december tot en met half januari i.v.m. de jaarlijkse toneelvoorstelling.

De gymzaal heeft een harde sportvloer en we hebben hier niet de beschikking over zo’n zachte vloer als in Haulerwijk. Wel zijn er gymnastiek matten en extra yogamatjes. Neem daarom eventueel naast een matje een vacht o.i.d. mee als je snel last hebt van je heup of je knieën. En misschien binnen schoenen als je snel last van je voeten hebt. Bij de oefeningen wordt daar rekening mee gehouden.

De gymzaal is zeer goed voorzien van allerlei toestellen en apparaten, en ook buiten zijn er allerlei uitdagende attributen. En er is een mooi grasveldje. De diverse attributen zijn van de school en allerlei verschillende verenigingen die daar sporten, wij mogen daar gebruik van maken. Dus ga er voorzichtig mee om en mocht er onverhoopt toch iets misgaan meldt het dan even zodat we dat recht kunnen zetten.

De beide essentrics- en pilateslessen zijn hier voluit qua energie, maar met de oefeningen wordt dus rekening gehouden met de ondergrond.

De beheerder is Markus.

Assen-Podium Zuidhaege-zaal 1.06

Deze zaal heeft drie dingen die we op andere locaties vooralsnog moeten ontberen: een professionele dansvloer, een spiegelwand en een echte balletbarre. Hier hebben we dan ook de danslessen en de houdingscorrectie lessen omdat voor beide visuele feedback essentieel is. Op de dansvloer mogen geen buitenschoenen: doe die direct bij de ingang uit. De vloer is rubber op hout dus blote voeten kan hier prima.

Je kunt rondom Podium Zuidhaege gratis parkeren. Daarvoor moet je je auto even aanmelden bij het systeem op de koffiebar. Zij hebben voor al hun klanten 40 parkeerplaatsen gereserveerd dus let op dat je de eindtijd even aanpast naar iets ruimer dan je werkelijke eindtijd, zodat aan de ene kant jij niet wordt beboet door een overijverige BOA, maar ook niet door jouw allang weggereden auto onnodig een licentie de hele dag wordt geblokkeerd, en anderen er dus geen gebruik van kunnen maken.

Onze zaal is de trap op. Op de eerste verdieping linksaf en dan aan het einde van de gang links. Er zijn kleedkamers en je kunt daar in de gang goed zitten als je iets eerder bent. Beneden is een gezellig theatercafé, bij de bar is altijd een beheerder aanwezig. Podium Zuidhaege is een kunst- & cultuurcentrum en volgt de schoolvakanties. Het rooster is daarop aangepast.

Norg – MFC De Brinkhof – WiN ruimte (oude bibliotheek)

Rondom de Brinkhof zijn heel veel gratis parkeerplaatsen. De WiN ruimte ligt direct naast de achteringang aan de kant van de Poiesz. Je kunt dus het beste achter parkeren. Voor Norgers: het is in de oude bibliotheek. Als je van die kant binnenkomt is de ingang direct rechts en weer rechts.

Deze ruimte vormt de rest van de week een kantoor- en inloopruimte voor Welzijn in Noordenveld (WiN) en heeft een gewone harde vloer. De Bellyfit les die we daar geven begint met een cardio-gedeelte met veel stappen en eventueel – als je dat wilt – ook springen, vandaar dat sportschoenen voor binnen wellicht goed zijn. Daarna is er een gedeelte op de mat, een schapenvacht of iets anders zachts is daarom aan te raden als je botten gevoelig zijn voor een harde vloer.

buitenlessen

Het ligt in onze bedoeling om zo snel als het weer het toelaat buitenlessen te gaan geven. We hebben ook al ideeën over de locatie en hoe dat eruit zou kunnen zien, maar daar komen we begin 2023 op terug.

In ieder geval zouden we dan bij goed weer op donderdagochtend een buiten-natuurlijk-bewegen-les willen geven. En dus in de zomermaanden zeker ook de pilates en yoga zoveel mogelijk buiten tussen het ruisende blad.