wat past bij mijn leven banner met tekst

alles op zijn tijd

“Voor alles wat er gebeurt is er een tijd’ zo begint de bekende tekst uit Prediker (3:1-8) die in de jaren ’60 tot een mega hit werd door de groep the Byrds: Turn, turn, turn. Er is een tijd om te zaaien en een tijd om te oogsten. In ons land zijn we daar goed mee bekend: elk jaar is er een duidelijke wisseling van de seizoenen en met die wisseling komen er niet alleen andere activiteiten naar voren, maar komen wij ook in een andere stemming.

Zo is de lente een tijd van naar buiten gaan, de tuin in, het huis weer opruimen na al die tijd binnen, en veel nieuwe plannen maken. Die plannen rijpen dan in de zomer, en zo verder. Voor de traditionele Chinese geneeskunst,- die een sterk met het land verbonden karakter had-, vormde die seizoenswisseling een belangrijke basis. In tegenstelling tot ons onderscheiden zij daarbij vijf fasen: tussen zomer en winter ligt nog de nazomer – de tijd van oogsten.

WINTER, tijd om tot jezelf te komen, voorbereiden

LENTE, nieuwe dingen opstarten, pionieren

ZOMER: laat het tot wasdom komen

NAZOMER: oogst wat klaar is

HERFST: evalueer en laat uitkristalliseren

The circle of life …

Deze eeuwige wederkeer vinden we in eindeloos veel culturen en in eindeloos veel vormen. En niet alleen op het niveau van het jaar, ook het leven van de individuele mens voltrekt zich in dit soort fasen, het leven van soorten, van sterrenstelsels … Maar voor ons als levende wezens met een geboorte en dood hoort daar ook altijd een element bij van samenzijn en delen. 

SAMEN

ook elke activiteit kent die fasen

We kunnen die cirkels van wederkeer niet alleen steeds groter maker, maar ook juist kleiner en ze bijvoorbeeld betrekken op de indeling van onze dag waar de rust van de slaap overgaat in de activiteiten van de dag tot we s’avonds weer tot stilte komen en uiteindelijk weer gaan slapen. Of nog kleiner op een activiteit binnen die dag zoals een wandeling of koken.

onze lessen kenmerken zich door een circulaire opbouw

Wij zijn er van overtuigd dat deze ‘boerenwijsheid’ die we in zoveel verschillende godsdiensten en mythologieën terugzien een belangrijk inzicht is voor hoe je meer in harmonie met je lichaam kunt leven. Natuurlijk kan onze geest ons dwingen vanuit het niets een vijfkamp te gaan doen, maar iedereen zal begrijpen dat dat leidt tot allerlei vormen van – vaak niet al te stilzwijgend – lichaamsprotest.

in elke individuele les

Daarom bouwen wij onze lessen op als de seizoenen: we beginnen met uit de winterslaap komen en alles weer in beweging te zetten. Als het bloed weer stroomt brengen we de aandacht erbij en gaan we steeds intensiever en ingewikkelder trainen. Totdat we een aantal moeilijke oefeningen kunnen uitvoeren die we niet hadden kunnen doen als we ‘koud’ waren begonnen. En dan bouwen we weer af.

en het jaar rond

En we doen dat ook in het grotere geheel. Als je het jaar rond lessen bij ons volgt zul je zien dat die steeds aansluiten bij het huidige seizoen en anticiperen op wat komen gaat. Tegen het einde van de winter bijvoorbeeld zitten er altijd veel kniebuigingen in de lessen en wordt de rug versterkt om alle enthousiaste tuiniers vast voor te bereiden op het nieuwe tuinjaar.

het belang van evenwicht

In deze circulaire aanpak wordt dus steeds gestreefd naar balans in het geheel. Je mag je best heel erg inspannen maar dan moet je je ook weer (kunnen!) ontspannen. Als je een volledige les van ons volgt is deze opbouw gegeven. Maar in het gewone leven ga je vaak vanuit het niets ineens 20 km wandelen, of na een lange winter zonder er bij stil te staan ineens 8 uur in de tuin werken of schoonmaken. Je doet dan dus het één, zonder stil te staan bij het ander.

probeer jezelf aan te vullen tot een gebalanceerd geheel

Natuurlijk is het lastig: we zien dat in de lessen telkens weer. Als jij een fervente workaholic bent neem je niet zo makkelijk rust. Als je graag rent, vind je slome yoga zo op het oog waarschijnlijk super saai, en als fanatiek bootcamper is even stretchen vermoedelijk een klein sluitstuk. Toch is onze ervaring dat je er enorm baat bij kunt hebben door wel wat meer uit te balanceren. Door bijvoorbeeld je bindweefsel vast wat op te warmen voor je op de sportschool gaat spinnen, of je dag vast af te sluiten voor je gaat slapen.

Individueel advies

Het is mogelijk individueel om hulp te vragen om een programma samen te stellen dat bij jouw leeftijd, temperament, huidige verplichtingen en levensstijl past.